Вивиана Асса с приза “Христо Г. Данов” за книгата “Моят шабат”

„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Наградата бе връчена на тържествена церемония в двора на къща – музей „Христо Г. Данов“ в Стария Пловдив.

Отличената книга връща читателя в стария Бургас, гостоприемно събрал гърци, арменци, евреи, българи и турци – един пъстър, уютен и добър свят, в който и най- страшните житейски несгоди изглеждат преодолими.

„Моят Шабат” показва как това, което събира хората, може да бъде много повече от това, което ги разделя. Книгата представя модела на онази обществена действителност, в която различните култури и религии могат да съжителстват и да се допълват, вместо да си противоречат.

„Моят Шабат“ прехвърля мост на братство и разбирателство между различните етноси в България и възкресява модел на поведение. Животът е разказан с мъдрост и деликатност, с щипка ирония и много, много светлина.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година. Престижният приз се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Тя е насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци и книгоразпространители.

Може да харесате още...