Въздух, слънце, вино и гурме из калдъръмените улички на Стария Пловдив

За да отидеш на разходка из Стария Пловдив точно по обяд в един летен почивен ден, когато си пловдивчанин, със сигурност означава, че трябва да си пребориш мързела. Дори и да има събитие, което ти е интересно. Но ако си измислиш причина да излезеш от стереотипа на почивката си, ще откриеш, че можеш да се забавляваш из уличките, които така добре познаваш, точно толкова, колкото и ако си на съвсем непознато място.

Представи си Пловдив като турист!

Ето една причина, която може да те изведе от вкъщи – защо пък да не погледнеш на родния си град с очите на човек, който за първи път стъпва в него? Този уикенд има и любопитен фестивал:

“Вино и гурме” в Стария Пловдив!

Проучвайки из интернет информацията за фестивала, вече тръгваш с идея откъде да организираш тура си из магичния Стар Пловдив. Можеш да го направиш откъм Главната улица, през градинката на Седмия хълм и „Съборна“, през паркинга на Понеделник пазара или през някоe от тихите, пълни с разцъфтяло мушкато подстъпи към тепето откъм площад „Шахбазян“.

Важно е да си с удобни обувки и добро настроение – така, вместо да си гледаш само в краката, ще може и да вдигнеш очи към еркерите на възрожденските къщи. Правиш го, когато си в чужбина. Защо не и в града, който така добре познаваш!

И да, ще забележиш напукани стени, мазилка, готова да падне, прегорели на слънцето дървени греди и паяжини, оплетени в клоните и бухналата зеленина, но ще видиш и грижливо разстланите лози над портите, огнените перчеми на летните цветя под приканващо разтворилите обятията си прозорчета, цветните къщи с архитектура от век, в който всичко е било по-просто – даже болката и надеждата.

И не, не са 6 “локации”, а 6 удивителни възроженски къщи с каменни дворове, всяка със свой дух и живот днес, през чиито отворени врати влизаш не за да си купиш вино, а за да го вкусиш и да научиш нещо повече за историята му. Ако искаш, разбира се.

Сира-та на Виа Антика и ароматните, така разлчини едно от друго розета на Шато Копса и F2F се оказаха моите фаворити в тази чудна съботна разходка, в която поседяхме в „Конюшните“ – за жалост твърде различни не защото вече не са „на царя“, а защото не са тук хората, които претвориха мястото от буренясал парцел в истински артистичен рай; изкачихме се до върха на пловдивската Вселена, поглеждайки от ръба на Небет тепе към модерния град долу; открихме, че говорят чудесен английски тъкачката и майсторът на мънистени бижута, чиято сръчност може да те закове за миг пред прозорчето на Къщата на занаятите.

И ако винената обиколка ти идва в повече в горещината на този уикенд, какво по-хубаво от това да прекрачиш прага на „Рахат тепе“ за едно кафе или бира-междучасие! Там ще откриеш, че пържените тиквички се сервират като скулптурна композиция, порцията ребра на скара са колкото половин маса, а картофките с кашкавал са също така вкусни, колкото и с бяло сирене 🙂

Пътят надолу от „топ“-а на хълма те зарежда отново с непредвидени срещи, в които „наздраве“ с глътка вино е магическият ключ за начало и край на неангажиращи разговори за делнични неща, за хората, работата и за Пловдив!

И само който го е напускал за по-дълго, знае как може да го обича с всичките му несъвършенства!

Ще се приберете с лица, близнати от слънцето и с усещане, че сте били на онези разходки по време на лятната ви почивка, които ще помните, въпреки, че сте се изморили от ходене… А ако сте избрали да си купите от комплекта “чаша с държач с 8 жетона”, за спомен, освен всички емоции и снимки, ще ви остане и една винена чаша с лого на фестивала.

Идете на „Вино и гурме“, на 28-ми юни е от 13 до 19 часа 🙂

За здраве от Пловдив и ЕК 🙂

Може да харесате още...