Две художнички носят с изложба в Пловдив морски полъх от Северното Черноморие

Две художнички от Добрич – Галина Върбанова и Велина Христова – пълнят с цвят фоайето на бившия Младежки дом в Пловдив с обща изложба. Галерия “Пловдив” ще приюти от четвъртък, 18 юни, морския полъх от северното Черноморие на България, пресъздадено в творбите на дамите – и двете учителки по изобразително изкуство.

Върбанова има участия в регионални изложба на Дружествата на художниците в Добрич и в Констанца, както и в други съвместни експозиции. В общи изложби у нас и в чужбина се е включвала и Христова, която е член на Съюза на българските художници от 2018 г.

Велина Христова

Галина Върбанова, завършила във Велико Търново Институт за Изобразително Изкуство, преподава в училища по изобразително изкуство в среден и горен курс. А Велина Христова, завършила ССХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив и Национална художествена академия със специалност „Плакат“, в момента преподава графичен дизайн.

Галина Върбанова

И двете работят със смесена техника. В експозицията им в Пловдив картините са акрил, масло, темпера и акварел.

Картина на Велина Христова
Картина на Галина Върбанова
Картина на Велина Христова

“Ценим културата на Пловдив с неговото историческо минало и настоящ културен живот и за нас е чест и гордост да му гостуваме” – споделят художничките с имена, които се римуват. Поканата им към любителите на изкуството е да се присъединят по време на откриването на изложбата в Пловдив на по чаша вино. Творбите ще могат да се разглеждат до 13 юли.

Може да харесате още...