Дойде момент да се благодари не с аплаузи, а с номинация на любимия учител

Два дни след 24 май започва регистрацията за участие в конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта му е да отличи и насърчи учителите, работещи успешно в наложената от изолацията всекидневна дистанционна форма на учене. Без значение дали децата са от 1-ви, 12-т или всеки друг от класовете между тях, те имат учители, които са ги вдъхновили да сядат пред компютъра не за електронни игри или скитане безцелно из мрежата, а да попълват знанията си според учебната програма и извън нея.

В конкурса могат да участват учители и по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на Министерството на образованието и науката. Важно е да се знае, че всеки учител може да бъде номиниран или да се самономинира, в една или повече категории.

Регистрацията в конкурса е чрез подаване на Формуляр за кандидатстване, достъпен на сайта на организаторите http://www.bait.bg и на страниците на още 2-ма техни партньори – https://devstyler.io/ иhttps://uchiteli.bg/

Крайният срок за регистрация е 30.06.2020 г.

В подкрепа към кандидатурите ще се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители, подадени във Facebook, LinkedIn, учебни платформи или получени по имeйл; резултати от тестове, линкове към материали и видеоматериали.

Конкурсът ще определи носителите на 4 отличия в следните категории, които споделям с критериите им без намеса:

1. Иновативен подход за преподаване

 • Интерактивност при преподаването, включване на ученици и техни решения в помощ на преподаването;
 • Използване на специални средства – видео клипове, др. решения в помощ на дистанционното обучение;
 • Игри, викторини и други форми със състезателен елемент.

2. Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители

 • Баланс между преподаване, домашни, проекти и почивки;
 • Метод за оценяване и отличаване /най-добър проект, решение на задача/;
 • Обратна връзка от родители и ученици и коригиращи действия;
 • Степен за усвояване на материала /сравнение на резултати от тестове с предишни години/;
 • Консултации и индивидуална работа с ученици.

3. Технологични иновации

 1. Приложение на ИКТ в цялостния обучителен процес – тестове, домашни, визуализация и примери;
 2. Допълнителни технологични иновации;
 3. Принос за приобщаване към дигиталните технологии на семействата на учениците.

4. Мултиплициране на иновативните учебни решения

 • Многократно използване от други учители и/или училища;
 • Подготовка на учебни материали, покриващи и допълващи учебната програма;
 • Методически материали, подготвени за споделяне с други учители.

Журито е от членовете на Управителния и Контролния съвет на БАИТ и ще определи победителите от 1-во до 3-то място във всяка от категориите.

Учителите, спечелили първо място във всяка от четирите категории, ще бъдат наградени с парична награда от 1000 лв., осигурени от ТехноЛогика ЕАД, Дейта плюс ООД, CENTIO #Cybersecurity, ВиЕмУеър България ЕООД, Майкрософт България ЕООД, както и с различни софтуерни продукти, полезни за работата им и ваучери за посещение на курсове по избор.

На класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка от четирите категории ще бъдат връчени различни материални награди – настолен компютър Dell Vostro Desktop 3668 i5-7400, 4GB, 1TB SATA, Intel graphics, DVDRW, Ubuntu, 3Y NBD с монитор Dell 22 Monitor – P2219H – 4.6cm (21.5″), принтер HP LaserJet Pro M102a А4 от Контракс АД; 3D принтер Da Vinci и графичен таблет WACOM от Вали Компютърс ООД, както и още продукти за работата им.

Планира се наградите да бъдат връчени на официална церемония в ТехноМеджикЛенд, чиято дата засега не е обявена официално.

F2F TV призовава: Сега е момента да се благодари на учителя, на когото сме се възхищавали в трудните месеци на изолация и учене по пантофи. Може да се направи не с аплаузи, а с номинация!

Може да харесате още...