Стефан Вълодобрев посреща половин век с “Книга за песните”

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-многоликите и талантливи артисти в България – Стефан Вълдобрев – празнува своя 50-годишен юбилей на 20 май с книга. Заедно с издателство Книгомания неговата „Книга за песните” събира в над 360 страници текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки и ще се появи в книжарниците на 15 май.

„Ще си спомня какво е предизвикало думите да се появят. Кое ги е събрало с мелодията. Къде съм бил аз тогава, какво се е случвало с мен, около мен и как ми е повлияло. Как съм се променял и как са се променяли песните”, обобщава намеренията си авторът.

Редактор на изданието е писателят и драматург Яна Борисова, а дизайнер – Тодор Манолов. Фотографиите са дело на Павел Червенков. И да, условията на извънредно положение в страната са осуетили подготвяния от Вълдобрев концерт-премиера в Зала 1 на НДК с участието на „Обичайните заподозрени” и много нови „специално запоздозрени” актьори, музиканти, колеги, приятели, гости и герои от книгата.

Но пък имаме време сега повече отвсякога да разлистим спомените на Стефан Вълпдобрев и да съпреживеем първо думите, а някой ден по-нататък и музиката му.

Впрочем, „Книга за песните” е първата му книга. В нея, казват издателите, той се проявява като умел разказвач, описвайки честно, чувствено, без маниери и преструвки творческия процес по създаването на 41 песни, като се обхваща периодът от 80-те години до днес. Изданието повежда читателя на една вълнуваща разходка: как от случайно хрумване, срички, каламбур или произволна словесна или музикална фраза, пречупена през контекста на обществените събития и през призмата на личния живот на артиста може да се създаде музикален хит.

Ще стане ли и книгата хит – “да я караме полека” и ще видим 🙂

Честит рожден ден на Стефан Вълодобрев! С пожелания да ни зарадва с песен за книгите си 🙂

Може да харесате още...