Бижутата, родени във време на карантина

автор: Ахавни Кеворкян

Карантината изненада всички ни. Промени се обичайния ни ритъм на живот. Отпаднаха много планове, срещи, концерти и спектакли, които очаквахме от месеци. Първите дни от неочакваната ваканция прекарах в чистене и подреждане – неща, които отлагах като не дотам належащи. Радостта ми от стоенето у дома се усети в кухнята. Винаги съм обичала да глезя домашните, та сега по два пъти на ден готвя, но започна да остава все повече време, в което се чудех какво???

д-р Ахавни Кеворкян, автор на литературно-документалната книга “Наследството на Текирдах”

Прерових и преподредих старите куфари, пазещи разни женски съкровища, и бабината кутия за куки, която пазя във вида, в който я получих. В нея имам няколко различни уреда, с които моите, и вероятно и вашите баби, са създавали произведения на изкуството, предназначени да правят домовете ни красиви и уютни. Познавате ли тези предмети ?

Тук има игла за плетене на филе, уред за фъкане( обикновено правеха възглавници) и други чудесии.

Моето любимо занимание е да плета дантели на една кука. Много отдавна не бях го правила. Конците са на марка Котон. Идеите идват с плетенето.

Всяка нова обичка или колие разпалват страстта ми. Плета и си мисля за моите чудесни баби – сръчни, комбинативни, неуморни и безкрайно талантливи. Понякога, плетейки нещо, в мислите ми изникват образи на приятелки. Завършвам започнатото. Опаковам го и се обаждам, за да предупредя, че я очаква подарък.

И започвам отново. Върнах се към любими занимания от времето на младостта ми и се чувствам прекрасно!

Това лято ще е по-цветно и романтично с бижутата, родени във време на карантина.

Може да харесате още...