Антивирусно – в мрежата и живота

фотография: Юлиан Георгиев

Вирусът с корона, който беляза началото на 2020, а както се очертава и цялата година, от реалния живот се пренесе и в мрежата. Инфекцията се разпространява главоломно през постове във фейсбук, инстаграм, туитър… мултиплицирайки верни и неверни, проверени и непроверени, важни и абсолютно незначителни факти, теории, прогнози и съвети. В резултат – все по-трудно започва да се отсява прагматичното и още по-невъзможно да се овладее страха. От индивидуалния до обществения.

Така разумът започва да отстъпва пред паниката, агресивна към всяко, различно от твоето, мнение. А сме още в началните фази на проникване…

Затова стерилизацията на отношенията в мрежата може и да е закъсняла, но е наложителна. Пролетното почистване на вредители е задължително да се направи с размах и без грам съжаление. След това – всеки ден. По няколко пъти, ако е необходимо. Дори ако трябва – винаги, когато влизаш и излизаш. Нещо като навика с миенето на ръце.

А след изпълнение на алгоритъма с дигиталното хигиенизиране, ще си се освободил от всички, които използват мрежата, за да се хранят от наивност, глупост, злоба, злост, нападки, арогантност или манипулация. И най-после ще ти остане поне едно кътче на свобода. Ограничена от правилата на мрежата. Но без граници да стигаш места и хора, които те карат да се чувстваш добре.

След мрежата, можеш да добиеш смелост да приложиш алгоритъма и в реалността: социално изключване от всички, които те тровят. Контакт със смислени хора. И близост само до тези, които обичаш. Така когато светът е под карантина, можеш да разбереш, че ти стига Вселена, колкото тях.

Може да харесате още...