Без полети до Италия и Испания от сряда, властите с призив да не се пътува

От 24:00 часа във вторник се спират полетите от Италия и Испания. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков на ивънреден брифинг в МС днес, в третия ден на извънредното положение у нас.

Ако българи, които са там в момента и искат да се приберат след този период, има готовност при необходимост „България Ер“ да осигурят полети до двете страни, най-засегнати от коронавирус в Европа.

Междувременно от Министерството на външните работи за пореден път призоваха българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина.

Динамичната ситуация предизвиква европейските страни да взимат мерки, в това число и по границите си, които биха затруднили пътуването и по земя. От министерството посочват, че по основните сухопътни маршрути в посока България към днешна дата проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния.

Подробна информация за затворени КПП-та и граници за днес е публикувана тук, а нивата на риск за пътуване, коригирани заради постоянно променящата се обстановка са както следват:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Напомня се, че при идването си у нас сънародниците ни, които идват от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай – ще останат под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Заради множеството въпроси, които се отправят от българите в чужбина, Ситуационният център към външно министерство съветва за контакт с денонощните им телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и чрез имейл адрес crisis@mfa.bg

Пазете се, хора! И не падайте духом!

Може да харесате още...