До Бургас и към целия свят

Как срещу 30 лева пътни за отиване и връщане може да стигнете до най-малко 4 световни туристически оазиса през лятото?

Първо е добре да забравите предубеждението, че пътуването с влак е старомодно, неудобно и натоварващо. След това всичко се нарежда като в детски пъзел 🙂

Избирате дестинация Бургас и резервирате хотел, хостел, къща за гости или просто оставяте на място да намерите квартира. Вариантите са много, не забравяйте, че интернет букинг платформите са чудесен помощник в начинанието. Стягате багажа и преди наистина да ви замирише на море, трябва само да купите билети.

Опитът ми от това лято с българската железница е категоричен – колкото повече влизаме в сърцето на сезона, толкова по-важно е предварителното купуване на билет.

Ден, два преди датата на пътуване през сайта на БДЖ онлайн или на място на гарата и резервирайте задължително със запазено място. То е само 50 стотинки по-скъпо, но е гаранция, че няма да пътувате, облегнати в коридора или между вагоните.

Ако вземете билет отиване и връщане, ще спестите пари, а и време. Добре е да знаете още, че първа класа не се отличава особено от втора по условия за пътуване – във влаковете до Бургас дори някои от вагоните втора класа са по-модерни от първокласните, но пък заради няколко лева разлика в цената може да сте сигурни, че няма да има и навалица в купето.

Самото пътуване е истинско приключение и докато слушате равномерното ту-туп-ту-туп на колелетата, е възможно да ви върне мнооого назад във времето 🙂 Не само заради обстановката – на места променена само от една-две разноцветни лепенки по стъклата с пеперуди или листа, а и заради някой спомен от детството, задрямал някъде дълбоко в модерното ви цифровизирано подсъзнание. Ако поне веднъж вероятно сте се качвали на влак с баба, дядо, родители или съученици по време на екскурзия, със сигурност влакът е мястото, което ще събуди преживяното.

Разбира се, винаги има риск, някой сърдит на света пътник или кондуктор да нарушат идилията от миналото, в което сте потънали. Но пък ако нагласата ви е да не приемате нещата твърде лично, а да ги наблюдавате с леко намигване, това дори може и да ви развесели. Приемете, че някои кондуктори и кондукторки наистина се чувстват като шерифи в кметството им на колела и експериментирайте да им отговорите с умивка на навъсеното им понякога изражение – ще откриете, че ако не може да им въздействате, то поне ще ги объркате 😉 Със сърдитите пътници е друго – но ако те не намерят слушател, яростта им ще премине като малка гара в трудния да стои отворен влаков прозорец.

Гледките през него ще убият час от времето ви, докато пътувате. На мен лично ми е тъжно да виждам избуялата и несресана от човешка ръка коса на изгорелите летни треви край наближаващите гари и запуснатите, изкормени отвътре, полусъборени вече сгради на домове и заводи. Понякога обаче надписи по перони, останали отпреди близо век със стария правопис на Ъ в края на някои от думите, като входЪ например, могат да те изведат от реалността и да те поставят в декора от филм на Тери Пратчет.

Ако пътува по разписание, бързият влак ще ви откара от Пловдив в Бургас за малко повече от 3 и половина часа – време, в което освен че може да си направите някой от социалните експерименти, за които ви споменах, а и няколко снимки, да проследите фийда си в мрежите, които ползвате, и дори да заредите батерията на електронните си устройства. От няколко дни БДЖ активира и услугата “Чети във влака” електронни книги и макар че изборът засега е твърде ограничен, началото е добро и заслужава адмирации.

В Бургас, разбира се, за всеки турист през лятото най-атрактивното място е плажът. Така че – хвърляйте багажа в квартирата, слагайте банските и да тръгваме 🙂

1, 20 лв. струва шезлонгът и още толкова – чадърът на повечето от местата по продължение на пясъчната ивица в града. Някои участъци, стопанисвани заедно със заведенията към тях, предлагат сянка за 3,50 лева. Изборът е ваш. Има достатъчно място и ако решите да се печете под ваш чадър или директно под чадъра на облаците 😉

И защото започнах разказа си с идея да ви разкажа как само срещу 30 лева може да се окажете на поне 4-5 горещи летни дестинации, време е и да ви разкрия как.

Просто тръгнете от северния към южния край на бургаския плаж и спирайте в плажните капанчета. Всяко от тях носи името на познат или по-малко популярен курорт. Така например в моята юлска разходка аз бях на Остров Бали, Тропикана, Тортуга и Севастопол 🙂 Честно си признавам, че най-дълго се задържах обаче На моста – без претенциите за световна слава на името си, това непретенцизоно местенце, кацнало вдясно от кея, превърнат в чудесна пешеходна алея, която свързва сушата не с друга суша, а директно с морето. И ако това е “моста”, на който е кръстено заведението, то той със сигурност напомня на онзи перон, от който Хари Потър потегля за Хогуортс.

Гледката от “На моста” към плажа

На връщане от плажа може да се отбиете някъде за порция непростимо вкусни миди, например. А ако решите да минете през Главната, препоръчвам да починете, настанени удобно между страничките на пейки със стихове на бургаски поети. Или да опитате вкуса на ирландското всесезонно питие Guinness или на испанското лято с чаша Estrella – бирата, произвеждана в Барселона от 1876-та, любима и до днес не само по средиземноморските Коста Брава и Коста Бланка, а и в цялата страна.

А когато решите да отпътувате обратно – не тъгувайте за морето, защото и то не тъгува за вас 🙂 Приемете за спирка мястото, където ще слезете, без значение дали ще останете на нея за кратко или за цял живот. Така ще смените гледната си точка и вместо страдание по нещо, което вече е минало, ще се усмихнете на мига, от който ще изтъчете днешния ден, и на този, който ви предстои. Защото с всяко връщане ще планирате следващото си пътешествие, а с всяко отпътуване – пристигането си.

И все някое лято може би ще научите, че целият свят са хората, с които пътуваме…

Може да харесате още...