Французинът Жером Ферари – първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“


Французинът Жером Ферари е носител на първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ с романа си „Проповед за падането на Рим“, за който писателят е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г. Конкуренция на Ферари в първото издание на отличието бяха писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси.

Наградата бе връчена на елегантна церемония в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, след като името на победителя бе съобщено от председателя на журито – писателката Теодора Димова, която е и дъщеря на Димитър Димов.

Жером Ферари е избран заради умелото художествено пресъздаване на изпитанията пред европейската идентичност и убедителното изобразяване на обременената от своята история Европа. Той благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Варненци и гости на града вече имаха възможността да се срещнат с четирима от петимата финалисти в конкурса.

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия ни писател. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в предходната година.

В първото издание на конкурса, който ще се провежда ежегодно, 21 издателства номинираха 39 романа от съвременни български (28) и чуждестранни (11) автори от територията на континента Европа. Победителят печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

Церемонията по връчването на първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е част от фестивала ВарнаЛит, който се провежда за трета поредна година в Морската ни столица.

Може да харесате още...