Руснак, българин, французин, литовец и британка – финалисти за приза “Димитър Димов”

Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси – това са петимата романисти, номинирани за първото издание на Европейската литературна награда Димитър Димов ата . Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29 май от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и ще получи наградата лично.

Организаторите на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ обявиха имената на петимата финалисти днес. За авторитетния приз руснакът Дмитрий Глуховски се класира с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев – с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Престижната награда е учредена под патронажа на кмета на Община Варна. На събитието, което е част от официалната програма на фестивала ВарнаЛит, ще бъде представено и анонимното към момента жури на наградата.

Първата Европейска литературна наградаДимитър Димов“ се връчва по повод 110-тата годишнина от рождението на известния български писател, признат и превеждан на десетки езици, сред които испански, френски, китайски, японски, монголски и др. Наградата има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.

В първото издание на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ 21 родни издателства предложиха общо 39 романа, публикувани на български през 2018 г.

Може да харесате още...