“Орфей” води в Пловдив поети от цял свят

Поети от САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България. идват под тепетата за второто издание на Международния фестивал на поезията „Орфей“.

От 9 до 12 май Малката раннохристиянска базилика ще стане сцена на две поетически четения със стиховете на Златомир Златанов (България), Никола Маджиров (Северна Македония), Олеся Николаева (Русия), Барбара Голдбърг (САЩ), Варда Геносар (Израел), Хайдар Ергюлен (Турция), Никулина Опреа (Румъния), Наташа Баич (Сърбия), Хосе Мембриве (Испания), Нилс Хав (Дания), Ричард Хартайс (САЩ), Славица Гаджова Свидерска (Северна Македония), Лаус Страндби Нилсен (Дания).

Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив, съорганизатор на концерта – с поетическо четене на поети от Пловдив.

Отворен за гости е и писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“, който ще се проведе в Малката базилика на Пловдив – също с четене на автори от Пловдив.

„Орфей“ – Пловдив 2019 ще раздаде и отличия – голямата награда „Орфей“ – за изключителни достижения в поезията; награда „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Пълната програма и текстовете на участниците във второто издание на МФП „Орфей – Пловдив“ 2019 може да се проследят в многоезичния сайт на фестивала.

Тази година той е част от културния календар на община Пловдив, след като първото издание през 2018 беше в културната програма за Българското председателство на Европейския съюз.

Може да харесате още...