Българските антарктици се връщат у дома на Благовещение

С полет от Рим на Благовещение у нас се връщат полярниците от последната българска антарктическа експедиция на остров Ливингстън. Екипът, който зазими и консервира станция “Св. Климент Охриски” за дългата и сурова антарктическа зима, е в състав: командирът на базата през втория етап на експедицията Драгомир Матеев, енергетикът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Тодор Шамов, геологът Стефан Велев, готвачката Уляна Яркова и логистиците Павел Григоров, Петър Сапунджиев и Цветан Паров.

В експедицията участваха 29 българи, които реализираха 6 нови научни проекта по Националната програма за полярни изследвания в областта на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от специализирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз.

Заедно с нашите учени на базата работиха и специалисти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция и Монголия.
Паралелно с научните изследвания, полярниците строиха и ремонтираха, за да подобрят инфраструктурата на базата и вече има новоизградено генераторно помещение, както и модернизиран и разширен кухненския блок.

И както F2F TV писа, нашите геолози д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки – бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул откриха пет нови за ледения континент фосилизирани флористични останки с възраст около 90 милиона години.

Растителните видове са нови за Антарктида и са от началото на къснокредната епоха. Професор Пимпирев разказа, че тогава континентът не е бил скован в лед, а по повърхността му е имало субтропични гори и е бил дом за динозаврите. Те мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По него някои от растителните видове, появили се за първи път на Антарктида, са достигнали Южна Америка. „В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот“, заключи професорът.

Може да харесате още...