„Понеделник започва в събота” отново на български

Институтът, в който трудът е удоволствие, а понеделник започва в събота, ни приканва да надникнем зад вратите му с новото издание на български език. Една от най-обичаните руски фантастики от Борис и Аркадий Стругацки излиза под знака на ИК Сиела след пълното им и нецензурирано издание на „Пикник край пътя” и „Трудно е да бъдеш бог”. Емблематичният роман разказва за скритите дълбоко в руските гори учени с магически способности, които търсят пътя към абсолютното човешко щастие, вечната младост и смисъла на живота.

В НИИЧАВО (Научноизследователски институт по чародейство и вълшебство) магията се е превърнала в наука. Там човек може да види духове, демони, джинове, харпии, къщата на кокоши крака на Баба Яга, да се срещне с Кашчей Безсмъртния, с Мерлин и дори със самия Змей Горянин.

Но не това е най-чудното. Там, като никъде другаде, са се събрали хора, които въпреки всички пречки, създавани им от съветската действителност, наистина обичат своята работа и предпочитат дори навръх Нова година да са в своя институт. Това са хора, за които щастието е в непрекъснатото опознаване на непознатото и докато се занимават именно с това, на тях не са им нужни празници, трудът е удоволствие,а понеделникът започва още в събота.

Историята на един необикновен институт събира малки и големи теми и прави дисекция на руската действителност от втората половина на миналия век. Забавно и непредвидимо, „Понеделник започва в събота” е  удивително постижение на литературата и човешкото въображение. Защото в този роман всичко може да се случи по време на едно пътуване с кола – дори да се окажете в космоса. Питайте програмиста Привалов, ако не вярвате 😉

Може да харесате още...