Допълнителни средства за българските училища в чужбина, които се разширяват


Неделните български училища (НБУ) в чужбина, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сетрифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група, получават допълнителни средства от българската държава. Това стана ясно по време на Конференция в Испания, организирана от Асоциация „Малага-България 2010“.

снимка: Асоциация Малага-България 2010

Тя срещна в Малага представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, българският посланик в Испания Иван Кондов и генералният ни консул във Валенсия Цветелин Цолов, експерти от образователното ведомство.

Както в F2F TV е имало повод да се пише вече, в Испания НБУ-тата са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо 2 милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в средиземноморската страна тази година. За общо 362 неделни български училища зад граница държавата ни е отпуснала 11 105 438 лева.

Възможностите за електронно обучение по български език бе тема на конференцията в Малага. Министър Вълчев посочи, че електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците. Ще има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по „Български език и литература“ по общата европейска езикова рамка.

Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и география на България. Във форума участваха представители на ИТ фирми от България, които предоставят възможности за електронно обучение в чужбина, както и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

По време на конференцията учениците на първото неделно българско училище в Малага “Родина“ поздравиха гостите с химна на училището и песни подготвени от музикалния ръководител Татяна Панчова, както  и с народни танци в изпълнение на детските танцови състави на училището с ръководител Наска Тодорова. Залата бе украсена с картини на Ася Цолова и платна, изработени от Юлия Любенова.

F2F TV: И защото не само го видях с очите си, а и го преживях наскоро, нека споделя след информацията за конференцията в Малага и личното си наблюдение: Неделните български училища са живите средища в чужбина, без които огромна част от децата на българите там няма да има къде да учат езика, историята, географията, фолклора и традициите на своите родители.

Архив F2F TV: НБУ Слово, Аликанте, 2018 г.

В много случаи децата проговарят български в клас между своите връстници и учители. И не само е смислена програмата за развитие на тези чудни български територии на буквите и духа зад граница, а и перспективна.

по информация от пресцентъра на МОН

Може да харесате още...