Родопски песни огласят пловдивския Дом на културата

Магията на Родопа планина идва на 25 февруари от 19 часа в Дома на културата ”Борис Христов” в Пловдив със спектакъла на Ансамбъл „Родопа” Смолян “Чан до чан, песен до песен”. От билетния център пред общината вече може да се купи място за вечерта, в която хор, оркестър и танцов състав заедно ще разказват истории, наситени с багри и многогласие, и овладян ритъм. Защото всяка родопска песен е история, изживяна в сърцето на всеки родопчанин, казват от смолянския ансамбъл. Изцяло с него е свързан творческият път на една от най-обичаните български народни певици Валя Балканска, наричана още космическия глас на България.

Ансамбълът е създаден през 1960 година и в над 600-те си концерта до днес събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина. В репертоара му намират място и фолклорните богатства от Странджа, Трънско, Добруджа, Пиринско и Крайдунавско. А артистите му споделят със света българската магия. До нея чрез прояви на “Родопа” Смолян се е докоснала публиката в Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.

Ансамбълът е носител на десетки отличия, сред които орден „Кирил и Методий” – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Може да харесате още...