Отличен за магистърската теза на писателката Людмила Филипова за тъмната енергия и еволюцията на ВселенатаТя участва в приключенско ТВ шоу в Африка, пътува три пъти до Антарктида, инициира мисия за съхраняване на времева капсула на Ледения континент с послания до бъдещите земляни, записа да учи астрофизика!

Между всичко това – продължи да прави писателските си проучвания и да ни радва с книги.

Бих я нарекла светлата енергия и еволюцията на историческия и научен роман в съвременната българска литература. Макар че миналата седмица защити с отличен магистърската си теза за тъмната енергия и еволюцията на Вселената.

Представям ви Людмила Филипова веднага след блестящата й защита на дипломната й работа в първото ми интервю с нея по ръба на атомната физика.


F2F TV: Коя енергия Ви помогна за отличната защита – тъмната или светлата?

Людмила Филипова: Отговорът е: много упорита работа и учене с години. За да завършиш успешно физична дисциплина, както в моя случай – магистратура по астрономия, е нужно последователно да си изучавал много под-предмети и курсове, в това число няколко вида физики, висша математика, астрономии (радио, наблюдателна, практическа, обща), астрофизика, космология, атомна физика и други подраздели на астрономията, оптиката и астрофизиката.
Разбирам метафората Ви за светла и тъмна енергия, но ще спомена, че на Вселената, най-общо казано, й е нужна тъмна енергия, за да расте и да се развива. А на човек му е нужна светла енергия в буквален и преносен смисъл. Например, човек не може да живее без светлина физически и психически.
Тук ще спомена също, че е погрешно общото схващане, че тъмната енергия и материя са нещо лошо. Говорим за наука, в която няма лошо и добро, не за житейската философия на Дарт Вейдър. Двете понятия са не само физични, но и Вселената е немислима без тях. Например, на тъмната енергия дължим развитието и разширението на Вселената с време, течащо напред; на тъмната материя пък дължим всички макроструктури във Вселената, които са „скелето“, благодарение на което са се образували звездите, галактики и свръхкупове.

F2F TV:. Разбира се, влязох с шега в интервюто. Като че ли не е обичйно да свързваме атомната физика с млади дами, при това българки, при това писателки. Не съм сигурна дали не сте и единствена в по-широк географски план от този на картата на България. Как Ви привлече темата за дипломната работа?

Людмила Филипова: Благодаря за тези думи. Истината е, че още преди да започна тази магистратура четях много по астрофизика, квантова механика и мислех над проблематиката за тъмната енергия – едно от най-големите и изненадващи открития на 20 век, но все още не се знае почти нищо за нея. Обещах си да дам поне една „тухличка“ в тази сфера, вместо да се надявам някой друг да ми каже повече за нея приживе.
Тук ще уточня, че аз завършвам магистратура към катедра Астрономия, но дипломната ми работа бе към научния ми ръководител доц. д-р Венелин Кожухаров, работещ към катедра Атомна физика, към която е и темата ми. Тъмната енергия и материя се обясняват най-вече чрез ефектите на квантова механика и астрофизика. Между другото, научният ми ръководител работи и към ЦЕРН, не само към Физическия факултет на СУ, в областта на тъмните фотони и аз много се гордея с него – невероятен човек.

F2F TV: Коя е основната теза в дипломната Ви работа?

Людмила Филипова: За да отговоря на този въпрос, първо ще уточня някои понятия.
През 2003 г. в астрофизиката окончателно се приема твърдението за съществуването на така наречените тъмна материя/вещество и тъмна енергия. Чрез математически методи на теоретичната астрофизика са пресметнати процентите, с които те участват в общата маса на нашата Вселена. Оказа се, че тъмната материя и тъмната енергия съставляват около 95% от масата във Вселената и следователно определят структурата на галактиките, взаимодействията между тях и влияят съществено на тяхната съдба.Фиг. 1. Различните компоненти, допринасящи към съдържанието на Вселената. Източник: адаптирана от
https://spaceplace.nasa.gov/dark-matter/en/

За днешната Вселена астрофизиците предлагат схема, която включва:

• барионната (обикновената) материя/вещество, изпълващо едва около 5 % от Вселената. От нея сме сътворени ние, планетите, звездите, галактиките.
• Тъмното вещество или тъмната материя е около 26% плътността ѝ. То е, което е необходимо, за да съществува Вселената и да се движи по начина, по който я наблюдаваме. Тя обикновено се обяснява или с нови частици WIMPs (слабо взаимодействащи масивни частици), или аксиони и обикновени и тежки неутрина, или MACHOs (масивни космически обекти, които не излъчват светлина);
• допълнителните 70% трябва да бъдат съставени от енергиен компонент с голямо отрицателно налягане. Именно това е въпросната тъмна енергия.

От 20 години вече се знае, че благодарение на тъмната енергия Вселената ни не само се разширява, но при това и ускорено. Все още обаче се търси какво е онова, което генерира тази мощна всеизпълваща енергия. В тезата си предлагам хипотеза именно за предполагаемия й източник, процесите които я пораждат, ефектите и физиката й. Един от най-изявените й ефекти е антигравитационният и фактът, че запазва плътността си с разширението, за разлика от останалите макрокомпоненти. А най-важното е, че от нея зависи бъдещето на Вселената и човечеството.

F2F TV:Кога се оформи идеята за тази хипотеза, как изкристализира и как я опитомихте в текст? Въпросът е свързан с чистата емоция, която е съпътствала научното изследване – не знам защо, но съм убедена, че Ви е съпровождала.

Людмила Филипова: В науката няма място за много емоции и творчество, но има много, много работа. За да стигна до идеята си, ми бе нужно да завърша 20 под-предмета с отличие и да изчета де що научно намерих по темата ми, за да предложа моята теоретично физична идея. Опитомяването на текста също е доста различна от литературната работа. В науката що се отнася до писане на тези, статии, доклади, протоколи си има стриктно фиксирани формати, обеми и софтуери. И много, много работа и проверки. Аз затова се доверявам на истинската наука (за разлика от псевдо науката), защото с очите си видях и изпитах колко труд има зад всяка идея и факт, колко безчетни проверки, експерименти и критичен обстрел до последното „доизчистване“. Общо работата ми само по тезата ми отне 2 години.

F2F TV: Ще видим ли, вплетени в нова книга, теорията Ви за тъмната енергия и еволюцията на Вселената?

Людмила Филипова: Точно по това работя в момента. Много съм развълнувана от идеите ми за новата книга. Родиха се още преди година, но продължавам да ги подобрявам и допълвам. Мисля, че най-сетне ще дам на читателите една тема, която отдавна очакват от мен, и това ще стане надявам се до ноември тази година. Голяма част от работата вече е свършена. И вече съм вплела в структурата й и информацията и идеите ми от магистърската теза, защото съм убедена, че ще са интересни и полезни на любознателния към Света ни читател.

F2F TV: Последно – къде е Човечеството в етапа си на развитие днес спрямо етапа на еволюция на Вселената? Каква е прогнозата Ви за нашата земна човешка еволюция в този контекст?


Людмила Филипова: Отговори на тези въпроси подробно съм търсила и описала в последния ми публикуван роман „Смисълът“. При това, също на база научен подход. В тази книга читателят може да намери отговори за еволюцията и бъдещето на Вселената, на Земята, на Човечеството, науката и технологиите, както и нашето лично място в тях.

F2F TV: „Смисълът“ може да се намери по книжарниците в страната. А за тезата на Людмила Филипова за тъмната страна и еволюцията на Вселената тепърва ще научим в подробности – все пак, първите публикации на научни тези са в научни издания! Аз лично нямам търпение да прочета!

Снимките към статията са предоставени за публикуване от Людмила Филипова

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Василка Беева каза:

    Макар че нищо не разбирам от астрофизика, интервюто ми беше интересно. Ще чакам новата снига на Людмила Филипова и се надявам, ако е рекъл Бог, да разбера повече неща за тъмната енергия и тъмната материя, както и за разрастването на Вселената.