„Да бъдеш или да не бъдеш“ на над 30 езика

Крилатата фраза от известния монолог на Датския принц ще прозвучи на 21 февруари в Малката базилика в Пловдив на 30 езика, включително на санскрит, арабски, пущу и сесото. Това е датата, на която се отбелязва Международният ден на майчиния език.

По инициатива на Българско-турския литературен клуб от 18 часа ще се проведе многоезичен музикално-поетичен спектакъл, в който ще вземат участие представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища.

портрет на Шекспир

Цитатът от една от най-популярните Шекспирови пиеси – „Хамлет“, не е избран случайно. През 2019 година се навършват 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург, преведен на почти всички официални писмени езици. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

“Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът ” публиката ще чуе най-напред в оригинал на английски, а след това на български и още 30 езика, сред които китайски, монголски, персийски и ксоса. Сред участниците са момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

По думите на организаторите, идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Участниците ще представят традиционни за своята държава музика и танци.

Може да харесате още...