Кукери на колела от Ямбол в Пловдив

Триметрови кукерски маски пристигнаха от Ямбол в Пловдив и вече са позиционирани на площад Съединение за радост на деца и възрастни. Гигантските кукли представят кукерската традиция в ямболско и приканят любопитните да посетят града за шарения и шумен Международен маскараден фестивал Кукерландия. Тази година той навършва 20 години и ще е по-пищен отвсякога, разказват посланиците му под тепетата.

Маската с вищнев плюш се сочи за една от първите, ако не и първата, разказаха от ямболската група

Преди 2 десетилетия е създадена първата кукла. Днес тя продължава да обикаля градовете у нас в компания на други цветни гиганти, а по време на маскарадния фестивал в Ямбол за тях е отредена цяла алея. Няма нищо по-лесно от това да се снимаш с куклите – те са на колела и може да се придвижат по-близо до теб 🙂

В Пловдив кукерските маски идват за трета поредна година, но за първи път са подредени около паметника на Съединението и ще останат тук до 8 февруари. Където и да отидем, децата са много щастливи – признават от екипа, който придружава високите (в буквален смисъл) гости от Ямбол. Причината е, че могат да видат маските не зад стъклото на музейната витрина, а на улицата пред тях и което е по-важно – да ги пипнат и сами да се убедят, че не са страшни.

Разбира се, страшни трябва да са само за злото 🙂 Което и тази година ямболии и гостите на града на Тунджа ще гонят от 28 февруари до 3 март, когато Кукерландия ще предложи на всички истински празник с дефилета, конкурси, работилнички на открито и местни кулинарни изкушения.

Може да харесате още...