Децата от неделните училища в чужбина могат да сертифицират знанията си по български

Нивото на владеене на нашия език от децата в българските неделни училища в чужбина вече могат да се сертифицират
достъпно, според ясни правила и обективни критерии по Общата европейска езикова рамка. Това става възможно с актуализирането от
Министерството на образованието и науката и Департамента за езиково обучение към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (ДЕО) на Регламента за провеждане на онлайн изпитите по български език. На всеки кандидат, успешно издържал предвидените писмен и устен изпит, се издава сертификат за ниво на владеене на български език като чужд.

Документът има международна валидност и е безсрочен, съобщават от образователното ведомство.

Изпитните тестове на ДЕО отговарят напълно на 17-те стандарта на АЛТЕ – неправителствена организация със статут на участник в Съвета на Европа и консултант на ООН по въпросите на езиковата политика.

Изпитът се администрира онлайн, а регистрацията е в сайта http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/ и дава възможност на кандидатите да правят упражнения, както и примерни тестове.

Всеки кандидат може да полага изпита за всяко ниво неограничен брой пъти!

Езиковият тест по български език вече е признат и включен в програмата “Сертификат за двуезичност” в САЩ – в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции за младите българи от чужбина, ако желаят да продължат образованието си в България. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

информация: Министерство на образованието и науката

Може да харесате още...