Близо 52 хил. лв. в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца след Арт вечер на добродетелите в София

51 850 лв. набра Арт вечер на добродетелите в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца.  Събитието стана традиция, а набраните средства се инвестират напълно в благотворителност, припомнят инициаторите от  фондация „За Нашите Деца“.

Тази година с дарената сума ще се подкрепят 20 здравни специалисти в София и Пловдив с обучения, консултации и организирани дискусионни групи. Родителите на 150 деца от родилни и неонатологични отделения ще получат възможност да бъдат консултирани и обучени от специалист за това как най-добре да се грижат за своите бебета. И още:

“40 деца в ранна възраст ще включим в различни иновативни дейности, които ще реализираме по програмата „Да учим заедно“, дейности със стимулиращи развитието играчки, които ангажират децата във въображаема игра и ги учат на цветове, пространствени възприятия, развиват тяхната фина двигателна координация и езикови умения, както и умения за слушане, въображение и творческо мислене, себеизразяване и увереност.

Ще ги направим по-сигурни в изграждането на приятелства с връстници и обгрижващи, както и в решаването на проблеми по забавен и креативен начин. 250 родители ще подкрепим в намирането на работа, уменията за семейно бюджетиране и други професионални обучения, така че те да бъдат уверени в сложната задача на родителстването”, съобщи изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова.

Това стана възможно след като 120 представители на културния, бизнес и дипломатически елит на страната, хора с изразен интерес към изкуството и истинско желание да допринесат за по-доброто бъдеще на децата в България, наддаваха за повече от 70 специално селектирани творби на изкуството, дарени или предоставени от повече от 30 български и световноизвестни майстори на четката.

За каузата картината „Момиче с лавандула“ беше дарена от Президента Румен Радев, две картини на известния български склуптор и художник Ставри Калинов бяха дарени от Министерство на външните работи и картината „Обичам да се къпя в дъжа с жабите“ – от Министерство на културата. Другите неочаквани предложения на Вечерта бяха картина на турската художничка Ялмур Тезджан-Станкулов, дарена лично от нея, и недовършената, но обогатена с наистина силен емоционален заряд, картина, дело на Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия и дипломатически партньор на събитието тази година.

„Арт Вечер на добродетелите” е естествено продължение на осемте успешни издания на „Вечер на добродетелите“ в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства. Набраните на тях средства – над 780 000 лв., досега са инвестирани в каузите Детска къща, приемна грижа, ранно детско развитие и подкрепа за деца с увреждания.

информация и снимки: Фондация “За нашите деца”

Може да харесате още...