Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Култовото стихотворение “Колко си хубава” на Христо Фотев ще вдъхновява влюбените тийнейджъри от страниците на учебниците им по литература от 2020 година. В последния училищен клас те ще размишляват и върху “Посвещение” на Петя Дубарова. А “Крадецът на праскови” ще им отвори очите, че големият ни белетрист Емилиян Станев съвсем не е написал само “Чернишка”, с каквото впечатление масово оставаха децата от не едно поколение у нас. “Бай Ганьо журналист” на Алеко Константинов, комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков са също сред новите текстове, които ще се изучават в XI и XII клас,  според учебните програми, утвърдени със заповед на министъра на образованието през изтеклата седмица. И ако децата попаднат на добър учител по литература, вече определено има няколко странички надежда в повече да излязат от училище с интерес към съвременната българска литература.

Замяната на дадени текстове е продиктувана от настояването на учителите за изучаване на повече творби от нея, а окончателният вид на програмата по литература е изработен след много широко и продължително обществено обсъждане, обясняват от Министерството на образовнието и науката.  Освен писмените предложения, получавани във ведомството, от април до края на юни експертите му са провели 14 срещи с представители на регионалните инспекторати, с над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.

“Задължителните текстове са подредени по предложения на преподавателите хронологично в различните теми – „Родното и чуждото“, Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“ „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „ Изборът и раздвоението“ – казват от МОН. Добре е, че се дава възможност на учителите към всяка тема да избират и допълнителни текстове според своите лични виждания и методически решения и според нивото, интересите и желанията на учениците.

Може да харесате още...