Външно министерство с усилия за издаване до 10 дни на визи за сезонни работници

Да съкрати процедурата по получаване на визи за сезонни работници до 10 работни дни е амбицията на Министерството на външните работи.  За целта то е готово с  проект за Постановление за изменение на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим.  Предстои междуведомствено съгласуване, а след това и одобрение от Министерския съвет. Приемането на документа ще облекчи издаването на дългосрочни визи с право на престой и работа от 90 дни до девет месеца.

Процедурата, която доскоро е отнемала между 20 и 40 дни – срок, твърде дълъг за бизнеса, в момента се извършва до 15 работни дни, по данни на  вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщени  на конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения” в София.

И друг акцент в работата на Външно министерство открои Захариева:  “Сега правителството работи „и е задължително да го направим – да осигуряваме работа и за членовете на семейства, в които единият вече има дългосрочна виза”. Пример за добра практика за  динамично раздвижване на пазара на труда в тази насока, по думите й, е откриването на българско консулство в Тараклия.

По данни на вицепремиера, миналата година нови 30 000 българи са напуснали страната, а 27 000 са се върнали обратно.  Извън пределите на България продължава да е “потенциал от милион и половина – два милиона души”.

За сезонната работа в Испания – очаквайте скоро.

по информация от пресцентъра на МВнР

Може да харесате още...