Обредните хлябове – главен герой на изложба в Галерия “Пловдив”

С магията на българските обредни хлябове може да се запознае и любопитният гост на Пловдив, а и пловдивчани, ако се отбият от 4 април до края на месеца през Галерия „Пловдив“ на Дружество на пловдивските художници. Фотоизложбата „Добре дошли в България!“ ще им разкаже за хляба като символ, като връзка между поколенията и съпътстващ знак на всеки ритуал.

 

„Надали има по-подходящ период за реализиране на тази уникална изложба от навечерието на Възкресение“, подчертават организаторите. И напомнят:


Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусния спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова посрещаме всеки гост с хляб и сол.

За изложбата 12 жени от Хисаря и селата Паничери и Старо Железаре изработват обредните хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава атмосферата на българските традиции. Изложбата включва 30 фотоса на обредни хлябове за различни празници и характерни традиции от регион Тракия.

Проектът е на Община Хисаря във връзка с Българското председателство на ЕС и е своеобразна покана към чуждестранните делегати да опитат автентичния български вкус и да се докоснат до съхранените до днес традиции.

Може да харесате още...