Послания на български на церемонията по старт на строежа на първия хотел в испанския Ла Нусия

Послания на български език прозвучаха по време на церемонията по полагане на първи камък за строителството на първия хотел в испанското село Ла Нусия на 13 март, вторник. Мария Койчева и Елиана Минева (най-малките, в жълта и синя блуза на снимката) са вицешампионки на Испания по художествена гимнастика за 2017 година на ансамбъл и са от Клуба по художествена гимнастика Ритмика Ла Нусия. Те бяха избрани да асистират на кмета Бернабе Кано по време на този исторически за Ла Нусия акт заедно с още три млади спортни надежди от различни националности, живеещи в селото. Петте послания на спортистите – всички с национални постижения и награди, прозвучаха на испански и на родния език на децата.  Те акцентираха върху значението на спорта за обединен свят без граници заради езика или националността.

Хотелът ще се разпложи на 7.265 кв. м. върху терен от Спортния град на Ла Нусия Camilo Cano. Ще носи името “Match: Hotel for Athletes”, ще има 4 звезди и ще отвори врати през 2019-та.  В 144-те му стаи ще могат да се настанатъ 576 гости в това число и спортисти с различен дискапацитет, тъй като средата ще бъде напълно адаптирана за тях. Проектът ще отвори 140 работни места в селото.

Разработчика Rivierahus ще вложи 10 милиона евро за изграждането на хотела и ще получи 40 годишна обществена консцеия за експлоатацията му.  Строителната компания е “Los Serranos”, а архитектите на проекта: Жозе Перез и Жозе Мануел Ескобедо от “Студио за архитектура JPO & JAS”, Жозе Рамон Каро, представител на промотиращата компания Ривиера Хюс и генерален мениджър César Noales.

“Нашият Град на спорта е икономически двигател и магнит за подобни компании да инвестират 10 милиона евро в хотел – Residence for Athletes, който ще го допълни и обогати.  Важна стъпка и качествен скок, който ще ни представи като основна дестинация за спортен туризъм на Коста Бланка “, каза Бернабе Кано.

Няколко стотин души дойдоха на церемонията по старта на строителството. Положени в прозрачна урна и поставени заедно с първия камък в земята, подписите на гимнастичките Мария Койчева и Елиана Минева ще останат като наследство за поколенията в Ла Нусия заедно с подписите на другите спортни дарования и на всички, отговорни за реализиране на проекта за спортен хотел.

Ла Нусия веднъж вече е бил европейско село на спорта, а преди месец получи и титлата “Европейско село на спорта за всички времена”.

Как и кой добавя българска традиция в художествената гимнастика на Испания – може да си припомните, ако искате, в това видео от миналата година:

 

снимки: F2F TV

видео: Юлиан Георгиев

 

Може да харесате още...