Българското консулство във Валенсия с документална изложба за гражданското общество по време на Холокоста

“Тази история не е за лоши  и добри нации” – това е надписът на едно от първите документални пана в изложбата “Силата на гражданското общество по време на Холокоста”, подредена по идея на Генералното консулство на България във Валенсия в Историческия музей на града.

Поводът е Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 27 януари и 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Можеш да стоиш с часове пред автентичните фотографии и снимки на документи от един исторически период в България, за който се твърди, че все още не всичко е напълно известно. И за миг само да прозреш, че един подпис е решавал съдбите на хиляди.

Така наред със спасените от лагерите на смъртта около 48 000 български евреи, през последните години излезе наяве, че други около 11 хиляди са били депортирани от окупираните земи на Беломорска Тракия и Вардарска Македония.  Не могат да останат засекретени вечно и гоненията срещу евреи, легитимирани чрез закон и наредби.

И ако Българската православна църква в лицето на патриарх Кирил и екзарх Стефан заедно с депутата Димитър Пешев са станали влиятелното рамо в подкрепа на хиляди българи, отворили домовете си, за да крият своите сънародници от преследване и на всички, опълчили се срещу влаковете към Треблинка и Аушвиц, паметта за жертвите на омразата трябва да държи будно гражданското общество и днес, когато разделителните линии отново са политическа мода.

Респект към избора на Генералното ни консулство във Валенсия да сподели тази изложба с испанското общество.

Скоро от книгата на Леа Коен “Рафаел” научих, че испански висш дипломат в България в онези мрачни години е помогнал за спасението на еврейски семейства.  Прочетете тази книга, в която омразата е главен герой наред с фамилията Арие – освен белите исторически петна, които може би ще запълни, тя ще ви разкрие и чисто човешкия механизъм на това разрушително чувство: от дребна и на пръв поглед невинна завист до помитащата всичко страст за заличаване.

A aко сте във Валенсия или минавате оттам до 10 март, отбийте се през Историческия музей – изложбата е със свободен вход. Връщането към миналото може да е важният прочит на днешния ни ден. В който като че ли става все по-наложително да помним, че нито една история не е за лоши и добри нации…

Интервюто във видео-репортажа е с Цветелин Цолов, генерален консул на България във Валенсия:

видео и снимки: Юлиан Георгиев

Може да харесате още...