“Непознатата война” в изложба в Пловдив за деня на Съединението

“Непознатата война” ще  покаже в специална изложба под тепетата пловдивският Исторически музей. Експозицията се открива в Деня на Съединението в зала Съединение на музея  от 19:45 часа, минути преди тържествената заря проверка на площада с името на историческото събитие. Ще може да се видят  забравени страници от първата „голяма” война в историята на човечеството, наричана „Европейската”, а по-късно и „Световната” война. Събитията от преди 100 години са актуални и днес, мотивират избора си за празника  домакините, и допълват:  новините през последните седмици започват с опасността от Трета световна война, която би била гибелна за човечеството.


Изложбата е изградена само върху оригинални исторически свидетелства и акцентира на мястото на България във войната и участието на пловдивските полкове в най-големите сражения. За първи път е показана пълната колекция от оръжия от войната, които се съхраняват в музейния фонд (стрелково оръжие, тежка картечница „Максим Соколов”, бомби, саби и друго военно снаряжение).

Изложбата представя колекцията от рисунки на капитан Владимир Чомаков – внук на доктор Стоян Чомаков, фронтови релации, карти, дневници, писма, смъртни актове на загинали пловдивчани. За първи път ще бъдат презентирани и заснети материали от експедицията „По бойния път на Девети пехотен пловдивски полк”, проведена в Гърция, Турция и Македония от екип на музея.

Пловдивчани и гостите на града ще могат да разгледат експозицията и преди официалното й откриване – между 9:00 и 16:00 часа на 6 септември. Достъпът до „Непознатата война” на 6-ти септември 2017 година ще бъде безплатен, уточняват от музея.

ЕК: Мисля, че наистина е по-добре да пратим войните в музеите по история, да ги изучаваме, да търсим мястото на хората в тях и на войните в тяхната лична история, да анализираме причините и следствията, за да можем да ги избягваме…

 

по информация и снимка на Регионален исторически музей Пловдив

 

Може да харесате още...