Писателката Мерсия Макдермот със “Златен век” с огърлие и грамота

Писателката Мерсия Макдермот бе удостоена с най-високото отличие на Министерството на културата -„Златен век’’ – огърлие и почетна грамота. Поводът е предствоящия 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Причината – изключителния й принос в популяризирането на българската история и култура. Отличието връчи директорът на Българския културен институт в Лондон Светла Дионисиева. Високият повод заведе българска културна делегация в дома на 90-годишната писателка в крайморския град Уординг в Западен Съсекс, Англия.

Светла Дионисиева благодари на Мерсия Макдермот за книгите й, посветени на историята и културата на страната ни, сред които открои „Апостолът на свободата”, посветена на Левски; „Български народни обичаи”, както и първата книга по история на България, написана на английски език – „България 1393-1885”.

Не беше забравена и над четвъртвековната дейност на писателката като преподавател в Софийската английска гимназия и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Мерсия Макдермот бе удостоена и с почетната титла „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, одобрена още през 2007 г. от Академичния съвет на СУ по предложение на Историческия факултет. Беше връчен и почетния знак на университета – синя лента.

източник и снимка: пресцентър Министерство на културата

Може да харесате още...