Християните по света посрещат Възкресение

Празнични служби в християнските храмове на Източното и Западното православие тази вечер в полунощ възвестяват за Възкресението на Исус, а вярващите ще се поздравят на десетки езици с “Христос Воскресе”. В Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София в 23:30 часа с тържествено шествие ще бъде внесен Благодатният огън, който и тази година църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, пренесе у нас от Йерусалим.

Свещеници от всички епархии на Българската православна църква очакваха по-рано през деня на летище София пристигането на самолета с божествения огън, за да отнесат от него в епархийските храмове.

Хиляди миряни се събират около черквите тази нощ, за да се поздравят с чудото на Великден.

В България, както и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха за страната ни няма, каза преди дни изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Той подчерта обаче, че са ангажирани достатъчно полицаи и е създадена организация за тяхното присъствие на местата, където ще има голямо струпване на хора. Още преди празниците за противопожарна безопасност бяха проверени църкви, манастири и параклиси. За тази нощ са осигурени пожарни екипи и автомобили, които ще дежурят пред по-големите храмове.

Заради очакваното присъствие на президента Румен Радев в “Св. Александър Невски”, мерките за сигурност са засилени допълнително, а богомолците влизат през 3 пункта за щателна проверка.

В неделя, на Възкресение Христово, пасхалната служба е от 11 часа.

По трaдиция на третия ден от Великден миряните у нас се събират в Бачковския манастир, където се изнася чудотворната икона на “Света Богородица” и с шествие се носи до местността Клувията, където според легендата е била намерена от две братчета-козари при опожаряването на манастира.

F2F TV пожелава на всички, които празнуват Великден, светло Възкресение, където и да са по света.

 

Може да харесате още...