Матури по желание? Ето датите

Държавните зрелостни изпити по желание в майската сесия на тази учебна да се проведат на 26, 29, 30 и 31 май предлага МОН след анализ на подадените от зрелостниците заявления. Проектът на заповедта е публикуван на сайта на ведомството за едномесечно обществено обсъждане. Ако след това министърът утвърди предложените дати, на 26 май ще бъде изпитът по английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език или руски език. За матурата по математика се предлага 29 май. На 30 май по всяка вероятност ще са изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, а на 31 май – по география и икономика, биология и здравно образование и история и цивилизация.
На 19 май от 8.00 часа ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. В същия ден от 10.00 часа ще се проведе националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII клас.
На 22 май от 8.00 часа ще се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него тази година кандидатстват 14 053 зрелостници.
На 22 май от 10.00 часа ще има НВО по математика за VII клас.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 9 юни. Mатурите са писмени и анонимни. Провеждат се в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На сайта на МОН – в раздел „Общо образование“ и подраздел „Държавни зрелостни изпити“, са публикувани изпитни материали по всички учебни предмети от септемврийската сесия 2016 г. Всеки изпитен материал е разделен на модули с различна продължителност. На същото място е обявена подробна информация за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и в кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването.

източник: МОН

снимка: архив абитуриенти Пловдив

Може да харесате още...