От 15 юни пада роумингът, последното препятствие от днес е премахнато

От 15 юни пада роумингът, последното препятствие от днес е премахнато, съобщи europarl.europa.eu. Това става възможно с гласуването от евродепутатите отпадане на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг на дребно от 15 юни 2017 г. То ще даде възможност потребителите да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома. Европейският парламент е одобрил споразумението относно максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“.

„Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи, без допълнителни такси“ – коментира  докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия).

С по-ниските такси за трансфер на данни потребителите в ЕС ще получат достъп до повече данни, когато пътуват. Възможно е да се отворят пазари и за малки оператори, както и за оператори на виртуални мобилни мрежи (MVNO).

снимка: aрхив

Може да харесате още...