Генерал-майор Андрей Боцев е предложен за началник на отбраната

Правителството предлага на Президента на Република България да назначи за началник на отбраната генерал-майор Андрей Боцев. В момента той е командир на Сухопътните войски и за да заеме поста, трябва да се издаде указ първо за освобождаването му от тази длъжност. С назначаването му за началник на отбраната е предложено той да бъде удостоен и със звание генерал-лейтенант. 

До назначението се стига след подадения рапорт за освобождаване и съответно – освобождаването на ген. Константин Попов като началник на отбраната. Неговото място – до титуляр – се заема временно от вицеадмирал Емил Ефтимов.

А ген. Попов е кандидат-депутат като водач на листата на ГЕРБ в Пловдивска област.

По повод предложението за началник на отбраната държавният глава Румен Радев подчерта, че то не може да бъде повод за напрежение в Българската армия. „България разполага с достойни генерали, професионалисти и мисля, че няма никакъв проблем с това назначаване“, каза президентът. И още – „Няма вечно абонирани за властта. Това е моята категорична позиция. Няма чистка в Министерството на отбраната“.

В първия ден на март президентът Радев назначи Илиан Алипиев за свой съветник по сигурност и отбрана. Алипиев е работил на ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Завършил е ВНВВУ “Г. Бенковски” както и Военна академия “Г. С. Раковски”. Преминал е курсове по управление на сигурността и за ръководни кадри на МВР. Специализирал е в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността “Джордж Маршал”.

Може да харесате още...