Рота от 3-та бронирана бригада от Форт Карсън, Колорадо, дислоцирана у нас

Рота от 3-та бронирана бригада от Форт „Карсън“, Колорадо, от вчера, 15 февруари, е дислоцирана на полигон Ново село, съобщи Министерството на отбраната. Към 120-те американски военнослужещи до края на седмицата се очаква на полигона да бъдат транспортирани и 15 бойни машини „Брадли“, две верижни машини М 113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника.  От ведомството напомнят, че полигон Ново село е съвместно българо-американско съоръжение, а предислоцирането е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative – ERI), стартирала през 2014-та, както и е част от операция „Атлантическа решимост“.

Предвижда се през тази година на учебен полигон „Ново село“ да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията. Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия. Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво.

В Брюксел по време на двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО служебният министър на отбраната Стефан Янев e изразил позицията на страната ни, че независимо от крайно усложнената среда за сигурност, Алиансът има потенциала, енергията и ресурсите да се справи с възникналите нови предизвикателства и заплахи. По информация от пресцентъра на Министерството на отбраната, по отношение на политиката за споделяне на отговорностите и тежестите в НАТО, министър  Янев е акцентирал върху необходимостта от разглеждането й в по-широк аспект, а не само в контекста на разходите за отбрана. В този смисъл той е подчертал, че “България активно участва в операциите и мисиите на Алианса – в Афганистан и Косово, в Средиземно и Егейско море, както и в подкрепата на усилията на водената от САЩ коалиция в борбата срещу ИДИЛ.  Последният пример е с присъединяването към оперативния бюджет на програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха (АУАКС), считано от 1 юли 2017 година.”

снимки: архив

Може да харесате още...