“Сиела” издаде сборник с разкази, посветени на Левски

Сборник с разкази, посветени на Апостола на свободата Васил Левски, излезе от печат в навечерието на годишнината от смъртта му. Изданието „Искам да бъда свободен” (ИК „Сиела”) на журналиста Димитър Дишев съдържа 16 разказа, които се публикуват за първи път в общо книжно тяло. Сборникът показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона в  резултат на близо 40 години задълбочени изследвания на историческите извори. Макар и художествена измислица, те се придържат възможно най-близо до познатите ни факти или поне до достатъчно добре обосновани хипотези за делото на Левски, за неговите политически позиции, неговото обкръжение, неговото залавяне и последните дни от живота му, казват от издателството.
В „Искам да бъда свободен” Дяконът е представен през призмата на неговото семейство, на османските власти, на общественици като Найден Геров, които не са били съгласни с методите на Левски, на прогресивно настроени турци, на османски фанатик, на набедения за предател поп Кръстьо, както и на човека, който е предал Левски. Показана е и гледната точка на подписалия смъртната присъда на Дякона българин Иванчо Хаджипенчович – един противоречив политик, участвал в управлението както на Османската империя, така и на България след Освобождението.

Преди книгата разказите са били публикувани в различни печатни издания през годините, както и в електронна книга. Авторът Димитър Дишев (1935–2012) е журналист с богат опит, публикувал свои текстове в списания като „Пламък“ и „Съвременник“ и във вестници като „Литературен фронт“, „Вечерни новини“, „Труд“ и „Трудово дело“. След 10 ноември 1989 г. става един от основателите на пенсионерския печат в България. Преди смъртта си работи във вестник „Трета възраст“ като заместник-главен редактор.
Автор на корицата на „Искам да бъда свободен” е Фиделия Косева.

Може да харесате още...