„Любовта е златен сън“ – с интимни писма и любовна лирика на Вазов

Националният литературен музей отваря врати на къща-музей „Иван Вазов“ в София за премиера на интригуващото издание „Любовта е златен сън“, събрало интимни писма и любовна лирика на Патриарха на българската литература. Утре, 9 февруари, от 18 часа ще бъде официалната премиера на книгата, която представя най-характерните за поета любовни стихове и документирани в писма романтични събития от живота му.

Като домакин на събитието музеят ще потопи гостите в атмосферата на интимния живот на писателя и посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, писма, шаржове и вещи на самия творец.

Коментарите към стиховете обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния му свят, но и за неговия характер. За да го разбере съвременният човек, са представени и бележки за промените, които настъпват в българското общество и в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век. Това е време, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието и в оригинална хроника на този период, допълват от Националния литературен музей.

Книгата „Любовта е златен сън“ е спечелила конкурс на Министерството на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева. Антологията излиза в дългогодишната поредица на издателство „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Елисавета Багряна и Дора Габе, Пенчо Славейков и Мара Белчева) в изящни издания с луксозна, твърда подвързия и цветни илюстрации.

Може да харесате още...