Ще подреждат морските ни плажове в 4 основни групи

Морските плажове ще бъдат подреждани в 4 основни групи съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които предлагат.  Остава правилото концесионерите да плащат на държавата концесионни такси и според цените за плажните шезлонг и чадър. Това предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които днес бяха приети от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма Николина Ангелкова. Именно министърт ще разпределя плажовете по групи, а критериите са следните: в група I ще попадат плажове, разположени в непосредствена близост до урбанизирани територии; в група II – плажове в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги; трета група ще е също за плажове в неурбанизирани територии, но отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги; а в 4-та група ще влизат плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Въвежда се и изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж, в зависимост от групата, в която попада. Припомняме, че на 20 юли тази година кабинетът прие концесионното плащане да се съобразява с цена за чадърите и шезлонгите за обществено ползване. Така например за плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, базисната прогнозируема цена на 1 бр. чадър или 1 бр. шезлонг е 2 лв., в населени места с около и над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

С днешните промени тази политика се продължава, като се детайлизират елементите, които ще оказват влияние за формиране на специфични изискванията към концесионерите, в това число и към очакваните предлагани от тях цени на плажните принадлежности.

Предложените промени бяха обсъждани с всички заинтересовани страни – кметове, туристически бранш, концесионери на морски плажове и др., повече от 6 месеца, твърдят от Министерството на туризма. От ведомството допълват, че на редица срещи с участието на министъра на туризма са били получени предложения, които са били систематизирани и голямо част от тях са влязли в приетия днес законопроект.

Може да харесате още...