Колегата Веселина Божилова с премиера на книгата “Смърт край рози”

Документалната повест „Смърт край рози“(изд. Жанет 45) представя за първи път пред публика журналистът Веслина Божилова. Премиерата е тази вечер, 30 ноември, в Културен център ТРАКАРТ в Пловдив от 18 часа, когато Веси и адвокат Емилия Недева ще разкажат за най-тежкия случай на пловдивските криминалисти преди 1989-а година. Това е документална повест за две убийства, които разтърсиха Пловдив и селата наоколо преди повече от 10 години. На 30 юни 1979 година в непосредствена близост до розоварната в село Зелениково бе открит трупът на убитата три дни по-рано Мария Латева – лаборантка в „Българска роза“. Три години убиецът остана неразкрит. На 27 юни 1982 година случаен минувач откри трупа на убито и изнасилено момиче в храстите до Братската могила в Пловдив. Три дни криминалистите установяваха самоличността на жертвата. Името на убиеца, обаче, изплува още при огледа на местопрестъплението. Тридесет дни по-късно той беше заловен. Пет месеца по-късно беше осъден на смърт. Един месец по-късно Върховният съд потвърди присъдата. След пет месеца тя беше изпълнена. Това беше най-тежкият случай в практиката на пловдивските криминалисти преди 1989-а година.“

Веселина Божилова започва разказа си така: „Когато тръгнах по дирите на случая, за който бях чувала само слухове и легенди, бяха минали десетина години от развръзката. Тогава – през 1993-та, си мислех, че това е един много дълъг период от време. Още повече че в него се бяха сменили две системи, много прозорци се отвориха, много въпроси чакаха своя отговор. И без да знам подробности, този случай ми се виждаше много интересен. За него оживено се говореше, но никой не знаеше нещо със сигурност. Не съм и подозирала обаче колко пласта ще разровя и как под тях нещата ще са още живи”.

Освен репортер, редактор и сценарист на документални филми и поредици, F2F TV е представяло Веселина Божилова още като основател на Сдружението „Майки срещу дрогата“ и майстор на арт плетива. Тя е автор и на книгите „Смъртна присъда“ (2002), „Не се предавай“ (2006), „Наркотиците: преживяно и осмислено“ (2008), „Всичко възможно“ (2010). „Смърт край рози“ е последната й книга.

Може да харесате още...