Без искове между България и „Атомстройекспорт”, ако платим до края на годината присъденото от арбитража за спирането на проекта Белене

Правителството одобри проект на Споразумение за освобождаване и отказ от искове между Република България и „Атомстройекспорт” АД и упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите по него и да го подпише. С подписване на споразумението „Атомстройекспорт“ АД и свързаните с него лица се отказват от всичките си претенции към българската държава, които, според дружеството, произтичат от Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Руската федерация заради спирането на проекта „Белене”. Условието е да бъдат заплатени от страна на НЕК присъдените в арбитражното решение суми. Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20,9 милиона евро. До заплащане на пълната сума НЕК дължи и по 130 хил. евро лихва на ден.По-рано днес НЕК и АЕС подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева. Както предвижда приетият на 28 септември 2016 г. от Народното събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта „Белене”, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Двете страни постигнаха съгласие НЕК да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25 декември тази година. При пълно погасяване на задължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението.

 

Може да харесате още...