Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски с изложба в Пловдивския културен институт

Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани подреди своя изложба в Пловдивския културен институт и след официалното й откриване снощи, от днес почитателите на класическата живопис и плавния рисунък с въздействащи цветове и линии могат да й се насладят за месец. 25 невероятни морски пейзажа ще ви пренесат в един необятен свят на синьо-зелени метафори.Иван Поповски е роден през 1925 година, завършва Художествената Академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Дълги години учи талантливите пловдивски художници на майсторство с четката. И е признат за доайен на поколението, станало популярно като пловдивска школа в изобразителното изкуство.

izlojbastefano1Поповски работи в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта и участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни – в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други. Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Градските Художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а съшо и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция.

Носител е на ордени I-ва и II-ра степен „Кирил и Методий“ като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите и Награда „Пловдив“ 2001 година за изобразително изкуство.

снимка: архив, Иван Поповски със сина му, художникът Стефано Поповски

Може да харесате още...