Филмът “Симеон – от расото до короната” – във Велики Преслав в Европейската Нощ на музеите

Под открито небе във Велики Преслав в Европейската Нощ на музеите 21 май местният Археологически музей ще излъчи документалния филм „Симеон – от расото до короната“. Точно в 21 часа на 21 май той ще пренесе зрителите 11 века назад, в първото българско царство, за да им разкаже историята за една от най-вдъхновяващите й страници, наричани още Златен век на България.

Филмът ще бъде кулминацията в прожекциите, включени в програмата на Археологически музей „Велики Преслав“ за нощта на музеите. „Спряхме се на филма, понеже той е тясно свързан с историята на нашия град и културно-историческото наследство, което съхранява и популяризирва нашия музей. През годините съм се убедил, че филмите /без значение от формата им/ в най-голяма степен достигат до съзнанието на широката общественост и ги докосват до миналото“, коментира в аванс директорът на музея Пламен Славов.

evropejska nosht
Във филма участват историкът Иван Джамбов от Пловдисвкия университет „Паисий Хилендарски“, богословът от СУ „Св. Климент Охридски“ Павел Павлов, писателят-изследовател с уникален аналитичен талант Кирил Милчев и археолозите от Пловдив и Шумен Десислава Давидова и Юри Йоргов. Възстановките от времето на Симеон Велики са дело на Национално дружество Традиция – клонове Шумен и Велики Преслав, Ездови клуб Шумен 2010 и родлюбивия комитет Крум Страшний.

boris-simeon

Зрителите ще видят престолнината на Симеон Велики Преслав, двореца в Плиска, експонати от Националния исторически музей в София и печати, съхранени в Пловдивския Археологически музей.
Специално е участието във филма на пловдивския художник Стефано Поповски, който от години живее и твори в Испания, но се включи в проекта, възстановявайки лика на Симеон Велики по печатите с неговото изображение, съхранени до днес. Във видеото са включени песнопения, изпълнени от Източно-православния църковен хор на Западно и Средноевропейската епархия, както и сцени от Спектакъла на „Традиция“ Шумен и режисьора Стилиян Стоянов „Създатели на българската държава“.

simeon-tradiciam61

Сценарист и режисьор на продукцията съм аз. Камерата, монтажът, графиката и специалните ефекти са на Юлиан Георгиев. Те му донесоха престижната „Награда Пловдив за фотография и операторско майсторство“. Водач през историята на Симеон във филмовото повествование е рок вокалът Константин Кацаров. Проекта подкрепиха Община Пловдив и панагюрската фирма Оптикс.

След излъчванията на филма по БНТ Свят, БНТ 2 и Дестинация България ТВ, ценителите на историята във Велики Преслав и гостите на града ще го гледат за първи път на живо след премиерата му в Пловдив в края на 2013 година. При неблагоприятно време от Археологическия музей имат готовност да излъчат „Симеон – от расото до короната“ във видео залата.

 

Може да харесате още...