Социални предприятия представят мода

Истински фурор предизвика модата, представена от участници в петото издание на Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика в Пловдив. Още преди официалното откриване посетители препълниха шеста палата на панаирното градче, където се провежда изложението от 31 март до 3 април. Актуалните линии за пролетта и лятото са с изчистени форми и ярки багри. Детските дрехи са от екоматериали и в атрактивни цветови комбинации. Визията на дамските облекла варира от класическия силует до раздвижен младежки дизайн. Освен на щандовете, посетителите могат да ги видят и на ревюта. Интересът към модните облекла е голяма, тъй като са на достъпни цени, а повечето са по модели на чуждестранни фирми.

Над 100 изложители от 16 държави участват в Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Те предлагат конфекция и трикотаж, бижута, украса за дома, спално бельо, предмети от естествена кожа, мебели, пластмасови и дървени изделия, работни облекла и обувки, полиграфия, инсталационни материали, продукти за хора със слухови и говорни проблеми, специални автомобили.

Социалната предприятия заемат все по-стабилно място в икономиката на страната, но има още много възможности, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в словото си при откриването на изложението. Предстои да стартираме конкретни финансови инструменти в подкрепа на предприемачите от социалната сфера, съобщи той, преди да пререже лентата.

Тази инициатива започна много скромно преди пет години, но бързо се утвърди, никъде другаде няма такъв панаир, подчерта в приветствието си Бруно Роландс, генерален секретар на Европейската конфедерация на производствените кооперации и кооперациите за услуги СЕКОП-СИКОПА.

Изложението е част от V Европейски форум за социално предприемачество, включващ още международна конференция “Социалното предприемачество – иновативен модел за социално включване и трудова заетост“, кръгла маса за новото законодателство в тази област и делови срещи. Съорганизатори на проявите са Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, Министерство на труда и социалната политика, Националният съюз на трудово-производителните кооперации и 8 неправителствени организации.

Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е част от Дните на дома, семейството, свободното време, хобито и модата в Международен панаир Пловдив, наред с международната изложба „Природа, Лов, Риболов“, специализираната изложба „Цветна пролет“, Изложбата на общините, Италианския фестивал на красотата и прическата и международните киноложки изложби. Те приключват на 3 април, когато ще бъдат раздадени наградите за посетители.

Може да харесате още...