Само за година – 210 нови свлачища у нас, 4 са се активирали от началото на 2016-та

Над 2075 са регистрираните свлачища в страната, 210 са се активирали само за година, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Над 30 свлачища  ще бъдат предложени за включване в списък на проекти за укрепване по оперативна програма с еврофинансиране, по която ресурсът за борба и превенция надхвъркя 56 млн. лв. 

Регистрираните до края на 2015 г.  2075 свлачища засягат над 212 хил. декара площ. От тях активни са 930, и те засягат 55 хил. декара земна площ. Над 60% са в урбанизирани територии. По данни на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, през миналата година има значително увеличение на активизираните земни маси. Новите 210 свлачища засягат над 3 хил. декара площ. Отделно от това през миналата година са се активизирали процеси в 82 стари.

Обстановката остава тревожна и през тази година – за първите два месеца са констатирани 4 нови свлачища. Единствените области, в които няма регистрирани процеси, са Ямбол, Стара Загора и Разград.

svla4i6te-genezis1Заместник-министърът напомни, че през 2014 г. е разработена и приета Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода 2015-2020 г., в която са набелязани превантивни мерки за намаляване на вредните действия на дестабилизиращите фактори, дадени са предложения за укрепване, набелязани са мерки в краткосрочен и дългосрочен план.

Днес Нанков обясни, че в процеса на подготовка на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е направена актуализация на Методиката за приоритизация на обектите на база защитено население и укрепена площ. До момента 620 свлачища покриват критериите за помощ.  Те засягат над 350 хил. души.

Повече от половината от подадените до момента проекти са за социална и техническа инфраструктура. Следват тези за укрепване на общински пътища, републиканска пътна инфраструктура и др. Сред най – приоритетните обекти са укрепване на път I-8 Хасково- Свиленград в района на км 371, укрепване на главен път Е-79 в района на Ребърково и при Лютидол, укрепване на квартали и техническа инфраструктура в Монтана, Лом, Враца, Видин, Кърджали, Габрово и др.

Може да харесате още...