“Дряновските баби” – днес в София

След като десетки младежи живяха, учиха и помагаха на повече от 30 възрастни домакинства в четири родопски села през лятото на 2015-та с Резиденция Баба, сега един от проектите им за връщане на живеца в селата идва с песните си в София. Младите “резиденти”, които събираха отиващ си фолкор, помагаха с различни инициативи на селата и работеха върху иновативни социално-предприемачески идеи, сега канят уникалната певческа група на село Дряново – ”Дряновските баби” – в София днес, 27-ми февруари, в 16 часа. Така софиянци ще могат да научат повече за това как могат да са полезни на отдалечените села в България и как да се включат в Резиденция Баба 2016, а също и как могат да подкрепят жените, пазителки на автентичен фолклор в региона, в усилията им.
Всички 100% от домакините в селата оценяват Резиденция Баба като положителна част от ежедневието си според социологическо изследване на Медия ЛИНКС, направено в селата след резиденциите. А ето и какво казват домакините: „Като си тръгваха (младежите), всички плакахме. И ние и те са допринесли за това да сме baba1си взаимно полезни по човешки“ (Жена, с. Манастир); “Нашите деца отдавна са се отчуждили и заживели по градовете – водят си там техния живот с техните си грижи. Те, младите, тези липси запълниха. Чувствах се човек с полза – да разказвам за нашите обичаи, параклиси, живот.“ (с. Югово). Според същото проучване над 75 % от резидентите смятат, че са усвоили нови умения и са доразвили други, които да им помогнат в живота в бъдеще.

Днес в Чешкия културен център в София Фабрика за идеи, резидентите от Резиденция баба 2015 и певческата група на Дряновските Баби кани онези, които не са срещали фолклорния свят на Родопите или пък го обичат и вярват, че можем да изградим истински солидарна мрежа, подпомагаща живота в българските села, на един родопски следобед, където ще срещнете приказки за змейове, аудио-инсталации с разкази, опита и необикновените истории на градските младежи, които споделяха живота си миналото лято с хората в родопските села.

 

Може да харесате още...