На Бабинден в Калековец четоха Устава на новите баби ;)

Всяка баба е длъжна да става рано, за да приготви закуска на цялата фамилия. Длъжна е, обаче, да отваря вратите внимателно, без да тропа, за да не събуди снахата или зетя. Самата тя не сяда на закуска с младите, защото трябва да приготви обяда. Неин ангажимент е да измие чиниите, да избърше праха, да нахрани животните и да измете къщата и двора.  Още куп задължения разбра, че ще изпълнява Цвета Райчева, която на днешния Бабинден бе приета за член на Дружество на бабите от село Калековец в община „Марица“. По стара традиция Уставът на новите баби бе прочетен в дома й, където жената, на която през миналата година се родило първото внуче, прие представителки на дамската организация в селото. Ангажиментите не я стреснаха и тя с радост заяви: „Приемам!“

Преди това десетина баби потеглиха от центъра на Калековец на каруца. Всички бяха натъкмени с народни носии и с китки на главите. И тъй като кочияшът беше мъж, а празникът е изцяло женски, набързо го преоблякоха – вързаха му престилка и му сложиха кърпа на главата. Запяха под съпровода на оркестър и потеглиха към дома на Райчева.

Докато Таня Ботева изкъпе 9-месечната Виктория, на която бабувала, останалите се гощаваха с топла погача и вдигаха наздравици с червено домашно вино за здравето на домакините и на бабите. Пожелаваха си през 2016-а година новородените бебета да бъдат поне 50, или два пъти повече, отколкото през миналата.

 

Може да харесате още...