Тежък и мокър сняг в страната

hrabrino-vilnazona23Тежкият сняг прекърши дървета и електропроводи и затвори пътища, без ток в неделя останаха близо половин милион домакинства в страната. Според полицията, най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян, където към ранния следобед нямаше данни за бедстващи и застрашени хора, но сигналите за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради валяха по-обилно от снега през целия ден. Заради свръхпотребление към приложението LIMA и интернет страницата на АПИ , тази сутрин и около обяд временно блокира. Затова пък Фейсбук преливаше от информация от първа ръка и снимки.

Тази сутрин, около 8.30 часа, е подаден сигнал за издирване на седем деца в района на местност Река Арда, община Ивайловград. Пожарникари и полицаи започват експресно издирване. Децата, които загубили ориентация, докато се придвижвали от частна вила, са открити невредими и са настанени в полицейското управление в града.

Обявено е бедствено положение на територията на община Смолян. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

В частично бедствено положение са хасковските села Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Наводнен и затворен за движение е пътят към Хасков. В района няма ток.

В кърджалийско Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към ранните следобедни часове. Няма достъп и до селата Красино и Морянци, община Крумовград. Обилните валежи и придошлите високи води са разрушили водостока в района (бетоновия мост). Залята е помпената станция на село Морянци, където липсва питейна вода. Река Крумовица и нейните притоци са повишили нивата си. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка” . В дежурния център на пожарната служба са получени сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. “Дружба” в Крумовград. И в този район има селища без електрозахранване. Язовир Амбарица, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково, прелива контролирано. Няма пряка опасност за населението.

Пътят през прохода Петрохан е затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

snegorim-AMВ редица области е въведено ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ останаха проходими при зимни условия. 103 машини извършват снегопочисването, а по републиканските пътища са мобилизирани общо 2000, според МРРБ. От началото на снеговалежа над 2500 души от пътноподдържащите фирми и областните пътни управления също работят денонощно, за да се обработят пътищата и да се осигури пътуването.

Може да харесате още...