Извънредно заседание на посланиците от Североатлантическия съвет заради свалянето от Турция на руски бомбардировач

pojar_vzriv_ogin_dimСнощи българското външно министерство съобщи, че в 18.00 часа българско време по искане на Турция в Брюксел ще се проведе извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на равнище посланици. Целта на това извънредно заседание е Турция да информира съюзниците за свалянето на руския военен самолет в граничната зона между Сирия и Турция.  Българските власти подчертават, че поисканото от Турция извънредно заседание не е по чл. 4 от Северноатлантическия договор. Според този член, държавите се съветват, ако териториалната цялост, сигурността или политическата система на някоя от тях са заплашени. “Преди заседанието МВнР няма да прави други изявления и коментари по темата”, е категоричното становище на българските власти.

Вчера сутринта руски бомбардировач Су-24 е бил атакуван от турски изтребител F-16 и е бил свален. Изтъкнатата причина е нарушаване на въздушното пространство. Самолетът е паднал в северна Сирия около границата с Турция в района на град Яйлагад, според медията lenta.ru. Президентът на Русия Владимир Путин е назовал атаката на самолета “удар в гърба от страна на съучастници на терористите”, според изданието.

Тази сутрин онлайн медията съобщи, цитирайки «Коммерсантъ», че Русия е готова да се откаже от военното сътрудничество с Турция заради инцидента. Събеседникът на цитираното издание от администрацията на президента е заявил, че решенията за отношенията с Анкара във всички случаи ще окажат сериозно влияние на руско-турските взаимоотношения в много сфери”. Коментира се възможна оценка от Газпром на целесъобразността от продължаване на проекта за газопровода “Турски поток”.

Може да харесате още...