В Деня на толерантността ученици от Пловдив с послание: Бъди ЗА хората

den-na-tolerantnostta-zaedno-ksuds-talev83„Бъди ЗА хората“ – така обединиха в един призив личните си послания ученици от Пловдив, които в Деня на толерантността дискутираха по темата на детска кръгла маса, домакинствана от ОУ „Димитър Талев“. Тя започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от кървавите атаки в Париж на 13 ноември и по предложение на десетокласника от Френската гимназия Пламен Нанев с още една минута беше отдадена почит на всички загинали от терор в света.
Сърце, преплетени ръце, отворена врата – са само част от символите, с които младежите изобразиха своето разбиране за толерантност. Те я нарекоха действие на уважението, разбиране на различността, приемане на хората без значение кой къде е в йерархията, подкрепа за слабия, сгрешилия и изпадналия в нужда.

den-na-tolerantnostta-zaedno-ksuds-talev23В ролята на медиатори на кръглата маса влязоха младежи от Френската и Математическата гимназии, обединени от неформалната група „Доброволци за добри дела“ по идея на седмокласника от училището-домакин Борис Ангелов, който предложи също събитието днес да поротече  като детска кръгла маса.

Сред участниците в нея имаше деца от арменската, еврейската и ромската общности. Като посланици на толерантността всички получиха значки и тениски, а почерпката представи традиционни за арменския и еврейския етнос сладкиши.

den-na-tolerantnostta-zaedno-ksuds-talev49Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив, който организира събитието съвместно с Фондация „Заедно“, връчи приз за толерантност на директора на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова за активното домакинство и готовността да включва възпитаниците му в обществено-полезни дебати.

Рисунките и личните послания, изписани върху цветни листове, какъвто шарен може да бъде светът, когато съжителстваме мирно заедно, ще бъдат подредени в изложба за Деня на християнското семейство в Комплекса тази събота. Освен за него, участниците в „Послания за толерантност“ получиха покана и от председателя на еврейската общност Светлозар Калев за празника Ханука след броени дни.

Може да харесате още...