Полицията: постовете в социалните мрежи за предполагаеми отвличания на деца с бял бус са фалшиви

netwarsПостовете в социалните мрежи за предполагаеми отвличания на деца с бял бус в областите Разград, Силистра, Русе с цел отнемaне на телесните им органи са фалшиви. Това установи проверка на специализирания сектор “Киберпрестъпност” към ГДБОП. Първите постове са засечени от МВР във Фейсбук и Туитър на 1 август.  Малко след началото на проверката са се появили и постове с опровержение, част от споделянията вече са изтрити, публикувани са и извинения за внесения смут в обществото. Историята на смразяващите постове съвсем не е от края на юли тази година. Началото й е от 2014-та година и  в нея има замесени чужденци.Първата публикация във Фейсбук на белия разградски бус, съдържаща информация за предполагаеми отвличания на деца, е направена в началото на май 2014 година от чуждестранен гражданин, който живее в Германия. Публикацията е копирана и в Туитър от лица с чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана, свалена от интернет, снимка от войната в Ливан.

Тази година темата се възражда на 5 юни, когато в социалните медии се разпространява информация с твърдения, че в района на Вълчедръм са намерени телата на две малки деца с липсващи органи – оказва се, че публикацията е с невярно съдържание и целта й е внасяне смут в обществото, обясняват от полицията.

На 30 юли информацията се надгражда като  текстовете и коментарите в социалните мрежи вече предупреждават за предполагаема група, която „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“. При това, постовете са визуализирани със снимка на бял бус с регистрационна табела от област Разград, а на някои са добавени и снимки на мъже. Тези постове се увеличават лавинообразно чак до 1 август.

Целта отново е всяване на смут.

Кой се възползва от него? Очакваме разследване.

Иначе бус с разградска регистрация има и той е на български гражданин с адресна регистрация в чужбина. Към този момент мъжът не се намира на територията на България и по информация на роднините му работи в Германия. По данни на ГД „Гранична полиция“ бусът е напуснал територията на страната още през 2012 година.

 

 

Може да харесате още...