Пловдив прие „Лувърът в България. Среща с египетски жрец”

Izlojba - Lovre - Sreshta s egipetski jrecИзкуство отпреди 2 600 години прие в залите си, за да го сподели с ценители на древната история, пловдивският Археологически музей. Изложбата „ЛУВЪРЪТ В БЪЛГАРИЯ. СРЕЩА С ЕГИПЕТСКИ ЖРЕЦ” откриха една дузина официални лица от България и Франция снощи, а от днес експозицията с 22 изключително ценни експоната, свързани с египетската религия през първото хилядолетие пр.н.ера, е отворена за посетители. Това е времето на Саиската династия, която бележи възход в Древен Египет. В центъра на изложбата е гранитна статуя на египетския жрец и писател Нахтхорхеб, в чиито отговорности влизали и кралските корони. Гостите на Археологическия музей под тепетата могат да видят и страници от Книгата на мъртвите.

След първото гостуване на Лувъра под тепетата се очаква музеят в сърцето на френската столица да покаже своя експозиция и през 2019-та, когато Пловдив ще е културна столица на Европа. Най-вероятно тя ще е свързана с ренесансовата колекция на френския музей, стана ясно на откриването на изложбата с наследството от Египет.

В Пловдив тя се представя заради внушителното участие на местния Археологчиески музей в българската експозиция в Лувъра “Епопея на тракийските царе”. Може да се разгледа до 18 юли.

Може да харесате още...