Брюксел обяви официално Пловдив за “Европейска столица на културата”

folkfest_plovdiv_2014_016Брюксел обяви официално Пловдив за “Европейска столица на културата” – това се случи днес, по време на срещата на Съвета на министрите на ЕС в белгийската столица. На официалното гласуване на статута на Пловдив и италианския град Матера като Европейски столици на културата през 2019 година присъстваха кметът на българската културна столица инж. Иван Тотев, заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“ – Стефан Стоянов, както и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски. “Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него“, сподели Иван Тотев.

esk2Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май /събота/, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти, всички районни кметства, професионалните и любителски състави. На 22-ри май /петък/ ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града.

Концепцията „Заедно“, с която Пловдив спечели престижната титла, обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на „Капана“ и връщането му в активния esk3градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.

В надпреварата Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона. Журито на конкурса от 13 български и чуждестранни специалисти беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват. В състезанието за престижната титла от България се съревноваваха също и София, Варна и Велико Търново.

Може да харесате още...